چرا چراغهای جلو هنگام رانندگی سوسو میزنند؟
سیستم چراغ های جلو در خودروی شما به اطمینان از دید هنگام حرکت در شب یا در شرایط کم نور کمک می کند. در فرآیند استفاده، چراغ های جلو مانند بسیاری از قطعات دیگر خودرو هستند، آسیب اجتناب ناپذیر است و سوسو زدن چراغ های جلو یکی از پدیده های رایج است. چراغ های چشمک زن نه تنها به راننده احساس ناراحتی می کند بلکه به طور مستقیم بر ایمنی ما و سایر رانندگان هنگام رانندگی در جاده تأثیر می گذارد. چرا این اتفاق افتاد، بیایید پاسخ این سوال را پیدا کنیم که “چرا چراغ های جلو هنگام رانندگی سوسو می زنند؟”
چرا چراغ های جلو من سوسو می زنند؟
سیستم چراغ های جلو شامل دو حالت نور بالا و نور پایین است. این چراغ ها به رانندگان اجازه می دهد تا جاده را در تاریکی ببینند و در عین حال به سایر رانندگان نیز نشان می دهند که خودروها در آن حضور دارند. وقتی چراغهای خودرو چشمک میزنند، رانندگان میتوانند به دلایل زیر فکر کنند:
لامپ های آسیب دیده
همانطور که می دانید لامپ ها انواع مختلفی دارند. اگر خودرو شما از لامپ های هالوژنی استفاده می کند که دارای رشته نازکی هستند، این سیم در نهایت می سوزد و نیاز به تعویض دارد. سوسو زدن زمانی اتفاق می افتد که انتهای رشته های شکسته ممکن است به طور متناوب با هم تماس داشته باشند که این پدیده را ایجاد می کند.
در همین حال، خودروهای سطح بالاتر اغلب دارای چراغ های LED یا HID هستند که به طول عمر خودرو کمک می کند. با استفاده از این چراغها، آنها میتوانند نشانههایی از شکست نور را نشان دهند که میتواند باعث کمنور شدن آنها شود و با نزدیک شدن به پایان عمر، LEDها تمایل به سوسو زدن دارند.
به طور متوسط، چراغ های جلو برای 500-2000 ساعت روشنایی خوبی ارائه می دهند و با استفاده مکرر در شب یا در زمین های ناهموار، می توانند سریعتر فرسوده شوند. بنابراین رانندگان باید پس از حدود 5 سال چراغ ها را تعویض کنند.
سوسو زدن چراغ خودرو
سیم معیوب
سیستم سیم در خودرو بسیار پیچیده است و هنگامی که آنها مشکلاتی مانند فرسودگی، شل شدن، اتصال ضعیف یا ذوب شدن در اثر گرما داشته باشند، قدرت به چراغ های جلو منتقل نمی شود. در این زمان، چراغ های خودرو اغلب چشمک می زنند یا حتی می سوزند.
اگر چراغهای جلو مرتباً چشمک میزنند، نشانهای از عدم اتصال است. اگر تجربه ای در کار با آن ندارید، بهتر است به متخصصان اجازه تعمیر آن را بدهید.
خرابی فیوزهای برق
سیستم های الکتریکی خودرو از فیوز برای محافظت از مدارهای الکتریکی استفاده می کنند. فیوز بخشی از یک مدار الکتریکی است که نقش مهمی در حفاظت از اجزای بیشتری در مدار دارد، مانند چراغهای جلو در صورت عبور جریان زیاد از سیستم مدار چراغهای جلو. هنگامی که سیستم چراغ جلو بیش از حد کار می کند، فیوزها به راحتی آسیب می بینند. شل بودن فیوز یکی از دلایل سوسو زدن چراغ های جلو است.
باتری خراب است
باتری بخشی است که انرژی لازم برای روشن کردن خودرو و تامین انرژی قطعات از جمله چراغ های جلو را تامین می کند. اگر باتری ضعیف باشد، نمی تواند انرژی کافی برای نور بدهد و باعث می شود چراغ جلو چشمک بزند یا کم نور شود.
به طور معمول، تعویض باتری پس از 3-5 سال استفاده ضروری است، این امر عملکرد پایدار خودرو و به خصوص روشنایی چراغ های جلو را تضمین می کند. بنابراین، در صورت وجود علائم غیرعادی، رانندگان باید سریعا باتری خودرو را تعویض کنند.
وقتی باتری شما علائم خرابی دارد، نمی تواند انرژی کافی برای نور بدهد و باعث می شود چراغ جلو چشمک بزند یا کم نور شود. (عکس: pinterest.com)
سوئیچ معیوب
سوئیچ چراغ جلو از طریق یک یا چند رله برای تامین برق برای کنترل لامپ برای کارکردن است. اگر این قطعه از کار بیفتد، همچنان از سوییچ برق دریافت می کند اما نمی تواند برق را انتقال دهد. تعویض رله جدید در این مورد ضروری است.
خرابی دینام
دینام وظیفه تولید جریان الکتریکی، تامین انرژی باتری و قطعات الکتریکی خودرو را بر عهده دارد. ژنراتور دارای 3 عملکرد اصلی است: تولید برق، تنظیم جریان متناوب به DC و تنظیم ولتاژ خروجی. هنگامی که دینام از کار بیفتد، سیستم الکتریکی خودرو را تحت تأثیر قرار می دهد. زمانی که دینام دچار مشکل می شود، نه تنها باتری کاملا شارژ نمی شود، بلکه تجهیزات الکتریکی روی خودرو نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. واضح ترین آن این است که چراغ های جلو ضعیف و کم نورتر از حد معمول هستند و پدیده سوسو زدن چراغ ها وجود دارد.
هنگامی که اتومبیل ها از چراغ های زنون استفاده می کنند، در صورت خرابی دینام، لامپ روشن نمی شود. زیرا با این نوع چراغ جلو برای آوردن زنون و نمک به پلاسما، ژنراتور HID باید ولتاژ را تا 30000 ولت افزایش دهد، سپس در هنگام کارکرد لامپ حدود 90 ولت تثبیت شود.
استفاده از لامپ اشتباه
در برخی از خودروها، به خصوص آنهایی که دارای چراغ های جلو HID هستند. نصب لامپ اشتباه ممکن است منجر به چشمک زدن یا کار نکردن چراغ شود. لامپ اشتباه ممکن است در ولتاژ روشن نشود یا به دلیل طراحی مدار حفاظتی، انرژی زیادی مصرف کند
چگونه می توان سوسو زدن چراغ خودرو را برطرف کرد؟
اصولاً برای اینکه بتوانید مشکل سوسو زدن چراغ خودرو را برطرف کنید، باید تمام دلایل بالا را بررسی کنید. بنابراین ما روش هایی را با شما در میان می گذاریم تا به شما در مدیریت این وضعیت کمک کند. برای گرفتن بهترین نتیجه، فکر می کنیم باید خودرو را برای عیب یابی به مراکز تعمیر ببرید
پس از 5 سال استفاده باید لامپ ها را تعویض کرد. اگر اغلب در شب رانندگی می کنید، باید به تعویض لامپ توجه کنید.
اگر دینام از کار افتاد، باید تسمه را برای هر گونه نشانه ای از فرسودگی بررسی کنید. بسته به خطاها، روش های تعمیر متفاوتی وجود خواهد داشت. در بیشتر مواقع وقتی قطعه ای آسیب می بیند، فقط باید با قطعه جدید تعویض شود. با این حال، با آسیب شدید، بهتر است دینام را با دینام جدید جایگزین کنید
اتصال را دوباره بررسی کنید. اتصالات شل می تواند باعث چشمک زدن چراغ ها شود.
تامین جریان ثابت تضمینی: منبع جریان ناپایدار برای سوسو زدن چراغهای جلو. این بدان معناست که در صورت ادامه دریافت برق ناسازگار، می توانید به طور دائم به آن آسیب بزنید. سوسو زدن نشان دهنده این است که LED شما به اندازه کافی برق دریافت نمی کند.
نحوه رفع سوسو زدن چراغ خودرو
مراحل تغییر لامپ چراغ جلو؟
قبل از تعویض لامپ ها، برای اطمینان از ایمنی باید خودرو را خاموش کنید. در مرحله بعد، این مراحل را دنبال خواهید کرد:
مرحله 1: محل نگهدارنده چراغ جلو را پیدا کنید
هنگامی که کاپوت را باز کردید و آن را محکم کردید، به پشت چراغ های آسیب دیده نگاه کنید تا با دنبال کردن سه سیم، محل نگهدارنده را پیدا کنید. نگهدارنده ها معمولاً استوانه ای شکل هستند.
مرحله 2: سیم چراغ جلو را جدا کنید
هولدر به 3 سیم برق متصل است. اینها سیم هایی هستند که برق چراغ های جلو را تامین می کنند. نگهدارنده لامپ توسط یک قفل پلاستیکی یا فلزی در جای خود ثابت می شود. برخی از مدل ها نگهدارنده را با یک کلاهک نخی ثابت می کنند.
مرحله 3: لامپ قدیمی را بردارید
فقط باید ساقه نگهدارنده را محکم بگیرید و لامپ های قدیمی را باز کنید. مواردی وجود دارد که برای برداشتن لامپ جلو باید کمی بچرخانید.
مرحله 4: با لامپ های جدید جایگزین کنید
هنگام تعویض لامپ جدید، باید توجه داشته باشید که نباید لامپ را مستقیماً نگه دارید زیرا به این ترتیب گریس روی دست شما می تواند به لامپ بچسبد و رگه سیاهی روی لامپ ایجاد کند. در حالت ایده آل، شما باید یک پارچه یا کاغذ تمیز برای پوشش لامپ ها تهیه کنید.
نگهدارنده لامپ را محکم بگیرید و آن را به پشت چراغ جلو وصل کنید. برای اطمینان از اینکه لامپ در موقعیت صحیح نصب شده است، می توانید با مشاهده صاف بودن یا نبودن شیار نصب و عدم خروج لنت لاستیکی بررسی کنید.
مرحله 5: چراغ جلو را دوباره بررسی کنید
پس از نصب لامپ جدید، سیم برق در پشت را دوباره وصل کرده و محافظ را نصب کنید. بعد، با چند بار روشن کردن چراغ جلو، روشن بودن لامپ جدید را دوباره بررسی کنید.
توجه: این فرآیند فقط برای سیستم های لامپ هایی که از لامپ های هالوژنی استفاده می کنند مناسب است و چراغ های جلو پرتو نمی توانند این کار را انجام دهند.
جمله پایانی
چراغ های جلو یک وسیله روشنایی استاندارد و اجباری در خودروهای مدرن هستند. چراغ جلو بخشی برای اطمینان از عملکرد عادی خودرو در شرایط کم نور مانند طوفان باران یا شب های تاریک است. بنابراین هنگام سوسو زدن چراغ های جلو، دردسرهای زیادی برای راننده ایجاد می کند که می تواند ایمنی همه سرنشینان را تحت تاثیر قرار دهد. امیدوارم مقاله اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد.
مطالب مرتبط :